ایزدان باد میانرودانی
فهم ماهیت وای بدون اشاره به ایزدان وابسته به باد در قلمرو میانرودان و ورارود (سوریه و فلسطین) ناممکن خواهد ماند. آریاییهایی که پرستندگان ایزد وای بودند و پس از ورود به مرزهای ایرانزمین به دو شاخهی هندی و ایرانی تقسیم شدند، در غرب ایرانزمین با تمدنهایی مستقر و کهنسال روبرو شدند که ساختار ویژه و باورهای دیرپای خویش را داشتند و تصویر خاصی را از ایزد باد پدید آورده بودند. وای نیز مانند سایر ایزدان آریایی، در جریان درآمیختگی اقوام گوناگون در ایرانزمین با خدایان همتای خویش در تمدنهای ایلامی و سومری و آشوری و کلدانی و آرامی در آمیخت و در نهایت به تصویری چند رگه و لایه لایه دست یافت که در اوستا نشانش را میبینیم.
وای، بیتردید ایزدی هندوایرانی و بومیِ قبایل آریایی نوآمده بوده است. با این همه، این بدان معنا نیست که پیش از ورود پرستندگان وای به فلات ایران، سابقهای از تکریم ایزد هوا در این مرز و بوم وجود نداشته است. دستکم از قلمرو جنوب غربی ایرانزمین، شواهدی بسیار در دست داریم که به بزرگداشت ایزد هوا دلالت میکنند. در اساطیر سومری و اکدی، ایزدی وجود داشته به نام ایشکور، که میتوان او را با وای همتا دانست. ایشکور در ایزدکدهی سومریان خدایی درجه دوم بوده است، اما با ورود قبایل سامی از جنوب و غرب، بهتدریج بر ارج و اهمیت وی افزوده شد.
ایشکور ایزدی نرینه است که در سومر فرزند نانا (خدای ماه) و نینگال (ایزدبانوی گاوچرانان) دانسته میشد. در برخی روایتها، او را فرزند مستقیم "کی" و "آن" –یعنی ایزد آسمان و ایزدبانوی زمین– دانستهاند. در این روایت او در سلسلهمراتب زایش خدایان یک نسل مسنتر نموده میشود و به ایزدان کهنسال اولیه نزدیکتر است.
وقتی مهاجران اکدی در میانهی هزارهی سوم پ.م به سومر وارد شدند، نام ایزد باد را در زبان خویش به صورت "عَداد" ثبت کردند. ایشکور یا عداد خدایی است که توفان و پدیدههای جوی را زیر فرمان دارد. به صورت گاوی آسمانی تجسمش میکردهاند که نعره زدنش به صورت تندر نمایان میشود. مرکز پرستش اصلی او شهر کرکره در مرز عراق و سوریه بوده است، اما بعدتر در بسیاری از شهرها برایش معابدی ساختند. چنان که در حدود سال ۱۱۰۰ پ.م تیگلت پیلسر اول، شاه آشور برای او و آنو (خدای آسمان)، در شهر آشور معبدی بنا کرد، و او را با "آننو"، خدای آسمان، در این پرستشگاه سهیم کرد. چنین مینماید که این حرکتِ او به سنتی مربوط باشد که ایشکور را فرزند مستقیم "آنو" درنظر میگرفت.