سیستم تکاملی

از ویکی زروان
پرش به: ناوبری، جستجو

سيستمى خود زاينده است كه داراى زيرسيستمِ همانندساز باشد، در جريان همانند سازى اشتباه كند، و زير تأثير انتخاب طبيعى قرار بگيرد.


سيستم تكاملى (Evolutionary System) سيستمى خود زاينده است كه داراى زيرسيستمِ همانند ساز باشد، در جريان همانند سازى اشتباه كند، و زير تأثير انتخاب طبيعى قرار بگيرد.

شرط نخست، در سيستمهايى كه در حدِ تفكيك همانند ساز از اندركنشگر تمايز پيدا كرده باشند، صدق مى ‏كند. شرط دوم همواره راست است، چرا كه همانند سازى وجود ندارد كه بدون خطا كار كند. فرآيند رونويسى اطلاعات، شكلى از پردازش اطلاعات است و همواره با نوفه آغشته است. شرط سوم هم به حضور منابع باز مى ‏گردد.

نخستين كسى كه اهميت اين سه شرط را براى سيستمهاى تكاملى درك كرد، داروين بود و به همين دليل هم نخستين كتاب در زمينه‏ ى سيستمهاى تكاملى، اصل انواعِ داروين بود كه به شرح چگونگى تكامل سيستمهاى زنده اختصاص يافته بود. به همين دليل هم مرسوم است وقتى كه از تكامل و سيستمهاى تكاملى صحبت مى‏ شود، جانداران در ذهن مجسم شوند، و بسيارى از افراد هم دامنه‏‌ى سيستمهاى تكاملى را به موجود زنده محدود مى ‏دانند.

در واقع، جانداران تنها يكى از انواع سيستمهاى تكاملى هستند. البته، شايد به اين دليل كه خود ما نوعى از اين سيستمها هستيم، همواره جانداران براى ما مهمتر و جالبتر بوده ‏اند.

با اين وجود، سيستمهاى تكاملى ديگرى را هم در سطوح مختلف سلسله مراتب مى ‏توان يافت. در سطح زيستى، بدن جانداران، در سطح روانى، هويتهاى روانشناختى، در سطح اجتماعى، جوامع، و در سطح فرهنگى منشها، نمونه ‏هايى از اين سيستمها هستند. در واقع سطوح فراز، بر مبناى مقياسِ سيستمهاى تكاملى مهمى كه در پيرامون ما وجود دارند تعريف شده ‏اند. بى‏ ترديد در سطوح ديگر و قلمروهاى متفاوت اشكال ديگرى از اين سيستمها را مى‏ توان يافت.