آنتروپى

از ویکی زروان
(تغییرمسیر از آنتروپی)
پرش به: ناوبری، جستجو

آنتروپى (Entropy)مقدار بى‏‌نظمى موجود در سيستم است، كه در قالبِ يكنواختى و تقارن جلوه می‌كند.




بيشترين تقارنى را كه مى‏‌توان فرض كرد فضايى است كه در آن تنها خلأ مطلق وجود داشته باشد. به عبارت ديگر، بيشينه‏‌ى تقارن، يعنى يكنواختى محض، تنها در نيستىِ كامل ظهور مى‌‏كند. در چنين شرايطى چون هيچ چيز تقارن را نمى‏‌شكند، مقدار اطلاعات صفر است و تقارن در بيشينه‏‌ى مقدار خود مى‏‌باشد. در فيزيك، فضايى كه محتوى هيچ باشد دمايى معادل صفر مطلق خواهد داشت كه بروز بيرونى ندارد و تنها به عنوان مقدارى بر روى كاغذ قابل ‏تصور است. با توجه به نيست بودنِ نيستى و ناممكن بودنِ وجود فضايى كه محتوى هيچ باشد، مى‏‌توان به دليلِ حضور اطلاعات در همه‌جا پى‏‌برد.

يكى از مهمترين راههاى تعريف تقارن و اطلاعات، آن است كه اين دو را با نظم و بى‌‏نظمى مترادف بگيريم. اين روش از علم ترموديناميك برخاسته است. اين علم يكى از شاخه‏‌هاى فيزيك است كه به چرخش گرما در سيستمها مى‌‏پردازد، و شالوده‏‌اش بر چند قانون بنيادين استوار شده كه چارچوب كلى رفتار همه‌‏ى سيستم‌هاى فيزيكى را تعيين مى‏‌كنند. از اين ميان، قانون دوم ترموديناميك براى ما جالب است چون به طور مستقيم به مفهوم تقارن و اطلاعات مربوط مى‌‏شود.

قانون دوم ترموديناميك را به شكل ساده مى‌‏توان اين طور بيان كرد: در يك سيستم بسته، در طول زمان آنتروپى (بى‏‌نظمى) زياد مى‏‌شود. به عنوان مثال، يك ليوان آب را در نظر بگيريد كه يك حبه قند در آن انداخته باشيم. ليوان پر آبى كه يك حبه قند در آن وجود دارد مى‏‌تواند به عنوان سيستمى در نظر گرفته شود كه با حد و مرزِ شيشه‏‌ى ليوان و درپوشى شيشه‏‌اى از محيط جدا شده است. براى اين كه كارمان ساده‏‌تر شود، براى لحظه‌‏اى فرض غلطِ بسته بودنِ چنين سيستمى را بپذيريد. قانون دوم ترموديناميك به ما مى‏‌گويد كه در طول زمان، بى‏‌نظمى اين سيستم افزايش مى‏‌يابد. اين بدان معناست كه اگر بعد از يك ماه دوباره به اين ليوان نگاه كنيد، خواهيد ديد كه قند در آب حل شده و يكنواختى/ تقارن/ بى‌‏نظمى آن زياد شده است.

نخست بگذاريد مقدار اطلاعات موجود در اين دو حالت را با هم مقايسه كنيم. ليوانى پر از آب كه حبه‏‌اى قند در كف آن وجود دارد، آشكارا شكلى از شكست تقارن را از خود نشان مى‏‌دهد. چينشِ خاص ماده و انرژى در سيستم به شكلى است كه ساختارى بلورى و متراكم از قند در موقعيت فضايى خاصى در كف ليوان وجود دارد و توسط زمينه‏اى با عناصر و روابط متفاوت احاطه شده است. در واقع، آب و قندِ اين ليوان را مى‏‌توان به عنوان دو زيرسيستم متمايز در نظر گرفت كه هريك قواعد و ساختار و كاركرد خاص خود را دارند.

وقتى پس از يك ماه دوباره سراغ ليوان مى‏‌رويم، مى‏‌بينيم كه اثرى از اين دو بخش باقى نمانده است. كل مجموعه به يك سيستم همگن - مقدارى آب قند با غلظت ثابت - تبديل شده است. شكست تقارنى كه قبلا در اين مجموعه ديده بوديم ديگر وجود ندارد. به همين دليل هم مى‏‌توان گفت مقدار اطلاعات در سيستم كاهش يافته، تقارن آن زيادشده و بنابراين بى‏‌نظم‏تر شده است.

آنچه در ليوان آب ديديم در جاهاى ديگر هم نمود دارد. آبى كه در ليوان است بخار مى‌‏شود و مولکول‌هاى به هم چسبيده‏‌ى آن، با الگويى شبيه به حل شدن قند در آب، در محيط پراكنده مى‏‌شوند. بدن جانداران بعد از مرگ تجزيه مى‌‏شود و موادش در محيط پراكنده مى‏‌گردد و...