فضاى حالت

از ویکی زروان
(تغییرمسیر از فضـای حالـت)
پرش به: ناوبری، جستجو

فضاى حالت (Phase Space) فضاى چند بعدى فرضى‏‌اي است كه هر بعدش تغييرات يكى از متغيرهاى حاكم بر رفتار سيستم را نمايش دهد.


در نظريه‏‌ى سيستم‏‌ها، براى تحليل آنچه كه دريك مجموعه‏‌ى بغرنج از عناصر و روابطِ متكثر رخ مى‏‌دهد، از ابزارهاى نظرى خاصى استفاده مى‏‌كنند. اين ابزارها، در نهايت امكان مدل‌سازى رياضى و تحلیل‌هاى كمى را هم به دست مى‏‌دهند، و اين چيزى است كه نظريه‏‌ى سيستم‏‌ها را در چشم دانشمندان تجربى جذاب و جدى ساخته است. براى مدل‌سازى سيستم‏‌ها، بايد نخست چارچوبى انتزاعى ساخت تا ساير مفاهيم بر آن سوار شوند.

فرض كنيد سيستمى ساده مانند یک تکه سنگ را داشته باشيم. اين سيستم، در برابر شرايط متفاوت محيطى، رفتارهايى خاص را از خود نشان مى‌‏دهد، كه به شمارى متناهى -هرچند نه لزوما معدود- از متغيرها بستگى دارد. سنگ، سيستمى است با عناصرى (مولکول‌هايى ويژه) و روابطى (نيروهاى بين مولكولى)، كه حد و مرزى آن را محيطش جدا مى‏كند (سطح سنگ). اگر اين سيستم را به عنوان پرتابه‏‌اى در نظر بگيريم، مى‏‌بينيم كه رفتارش به شمار كمى از متغيرها وابسته است. مثلاً مقاومت هوا، نيروى اوليه، شتاب گرانش، و جرم سنگ، عامل‌هایى هستند كه رفتار سيستم را در شرايط "پرتاب شدن به هوا" تعيين مى‌‏كنند.

ما مى‌‏توانيم فضايى فرضى را در نظر بگيريم كه به تعداد متغيرهاى ياد شده، بُعد داشته باشد. يعنى محورى براى نشان دادن مقادير متفاوت گرانش، محور ديگرى براى نمايش مقادير متفاوت نيروى اوليه، محورى ديگر كه مقادير متفاوتِ جرمِ ممكن براى اين پرتابه را نشان دهد، (و...) را مى‌‏توان در نظر گرفت كه در فضايى فرضى همه بر هم عمود شده باشند. فضايى كه چند محور در آن بر هم عمود شوند، فضايى چند-بعدى است. و اين "چند" مى‌‏توان هر عددى باشد. هرچند ما در حالت عادى به فضاهاى سه بعدى -كه دستگاه بينايى‏‌مان با آن كار مى‌‏كند،- و دو بعدى -كه براى نمايش نوشتارها و ترسيم اشكال از آن استفاده مى‏‌كنيم،- عادت كرده‌‏ايم.

اين فضاى چند بعدى فايده‏‌اى براى ما دارد و آن هم اين است كه مى‏‌توان همه‏ى وضعيت‏هاى قابل تصور براى سيستم را به صورت نقطه‏‌اى بر آن نمايش داد. هر پرتابه‏اى را، در هر شرايط جوى و گرانشى و با هر جرم و نيروى اوليه‏‌اى كه در نظر گرفته شود، مى‏‌توان با يك نقطه روى اين فضا نشان داد. اين فضاى چند بعدى فرضى را فضاى حالت مى‏‌نامند . فضاى حالت را براى سادگى، و به دلايلى كه گفتيم، در فضايى دو يا سه بعدى نمايش مى‏‌دهند. فضاى حالت، فضاى چند بعدىِ فرضى‏‌ايست كه هر بعدش تغييرات يكى از متغيرهاى حاكم بر رفتار سيستم را نمايش دهد.

تعداد ابعاد فضاى حالت مى‏‌تواند در دامنه‏‌اى بسيار گسترده تغيير كند. براى سيستم ساده‏‌اى مانند يك پرتابه، فضايى با چهار يا پنج بعد كفايت مى‏‌كند، اما براى تحليل سيستمى بغرنج مانند بدن يك جاندار يا يك نظام اجتماعى، شمار بسيار بسيار زيادى از عامل‌ها بايد در نظر گرفته شوند. چنان که آشکار است، فضای حالت از رویکرد نظری ما بر می‌خیزد و ابزاری است برای توصیف سیستم، و در سرشت و ذات چیزها ریشه ندارد.