کران مندی

از ویکی زروان
پرش به: ناوبری، جستجو

كران‏مندى عبارت است از محدود بودنِ ساختار به مرزى مشخص، كه بر روى خود بسته شود.


گذار حالت، اگر حالتى پايدار و متعادل به خود بگيرد -مثل زمانى كه سطح آب و فشار بخار آب در هواى فرازِ آن برابر هستند،- مرزبندي‌هاى ساختار را هم نشان مى‏‌دهد. كاركرد، با قوانين تقارنىِ پويا و سيالش، و با روند‌هاى دگرگون شونده و زمان‏مندش، پديدارى پيوسته و مداوم است. در مقابل، ساختار با تنبلى و ماندِ ذاتى‏‌اش، و با رخداد‌هاى منفرد و غيرتاريخى‏‌اش، بسترى است كه حالت در آن جارى مى‌‏شود، و در ظرف آن به حد و مرز‌‌هایى مشخص محدود مى‌‏گردد.

كاركرد، سيرى پيوسته و پوياست كه بر ساختار اثر مى‌‏كند و حالت آن را دگرگون مى‌‏كند. تحول پيوسته‏‌ى كاركرد، به انقلاب‌هاى گسسته‏‌ى ساختارى منتهى مى‌‏شود. يك مثالِ برجسته‏‌ى آن را مى‏‌توان از جامعه‏‌ى خودمان آورد. تغييرات خُرد و پيوسته‌‏ى ناشى از كاركرد مدرنيته -ورود صنعت چاپ، ورود افكار مدرن و...- به گسست ساختارىِ انقلاب مشروطه منتهى شدند، با گذار حالتى آشكار در ساختارِ نهادهاى اجتماعى و ديوانسالارى و سازماندهى دولتى.

گسست در ساختار، پديده‏‌ى كران‌مندى را ايجاد مى‌‏كند. كران‏‌مندى، عبارت است از محدود بودنِ ساختار به مرزى مشخص، و بسته شدنِ اين مرزها به روى خود، به طورى كه بخشى با حالت خاصش، از بخش‌هاى ديگر كه حالتى متفاوت دارند، جدا شود.

همه‌‏ى سيستم‏ها ساختارى كران‏‌مند دارند. حد و مرز سيستم، كرانى است كه حالت سيستم را از حالت محيط جدا مى‏‌كند و از گذار حالت اولى به دومى -كه همان تعادل با محيط و مرگ است،- جلوگيرى مى‌‏كند. مرز سيستم، بر روى خود بسته مى‌‏شود، يعنى محدوده‏‌اى بسته و منزوى از فضا و زمان را در انحصار خود مى‌‏گيرد و به اين ترتيب بخشى از محيطِ گسترده و بيكران را از دل آن جدا مى‌‏كند. كران‌مندى، خصلت ساختارىِ سيستم‏هاست. تنها چيزِ بي‌كرانه، محيط است، و به همين دليل هم مى‌‏تواند به عنوان دستگاه لخت و مرجعى براى شناسايى ساير سيستم‏هاى مقيم آن رفتار كند. سيستم‏هاى كران‏مند، در زمينه‏‌ى محيطِ بيكرانه يكديگر را شناسايى مى‏‌كنند و با هم وارد اندركنش مى‌‏شوند.

گذار حالت مى‏‌تواند كلى يا جزئى باشد. به بيان ديگر، گذار حالت مى‏‌تواند كلِ سيستم (يا زيرسيستم) را شامل شود، يا نشود. سيستم در نقطه‏‌ى كورى، ممكن است يكى از خطراهه‌‏هاى پيشارويش را برگزيند، يا بيشتر از يكى از آنها را انتخاب كند. خطراهه‏‌اى كه با گذر از نقطه‏‌ى تقارن در بيش از يك خطراهه‏‌ى پيشارويش جريان يابد، سيستمى را بازنمايى مى‏‌كند كه يك حالت اوليه‏‌اش در جريان گذارِ حالت به چند حالتِ متمايز تفكيك شده است. اين تفكيك شدنِ يك حالت به چند حالت، همان تمايز است.

ظرفى محلول آب و نمك غليظ كه به تدريج به دو حالتِ مايع (آب نمك) و جامد (بلورهاى نمكِ متبلور شده در ظرف) مى‏‌شكند، ساده‏‌ترين نمونه از اين تفكيك شدنِ حالت‌ها به دليل انتخابِ همزمانِ چند گزينه در نقطه‏‌ى تقارن است.

يك نمونه‏‌ى پيچيده‏‌ترِ آن، تفكيك شدنِ سلول‌هاى همريختِ جنين به دو نوع سلولِ آندودرمى و اكتودرمى در داخل و خارج بدن جنين است.